Odpady żywnościowe powstają w kuchniach domowych, hotelach, restauracjach, na statkach wycieczkowych, w supermarketach, na targowiskach, u producentów i przetwórców żywności itp. Ich główne składniki to skrobia, celuloza, białko, tłuszcz i inne materiały. Rozdrabnianie odpadów spożywczych zmniejsza ich objętość i ułatwia późniejszą fermentację w celu wytworzenia kompostu, biogazu lub innych produktów.
AIShred dysponuje specjalistycznymi rozdrabniaczami do odpadów spożywczych, które spełniają wymagania związane z rozdrabnianiem odpadów spożywczych w szerokim zakresie zastosowań, od małych do dużych projektów, niezależnie od tego, czy chodzi o wytwórcę odpadów spożywczych, czy firmę zajmującą się gospodarką odpadami. Rozdrabniacz jest w stanie dostosować się do środowiska pracy i materiału, który ma być rozdrabniany (rozdrabniacze AIShred mogą być używane w bardzo wilgotnych i zasolonych miejscach, takich jak kuchnie, statki itp.)
AIShred oferuje również inne urządzenia dla dużych zakładów utylizacji odpadów spożywczych, takie jak prasy, dezodoryzatory, prasy filtracyjne itp.